2015 NFL Draft Preview – Safeties

Safety-årgangen er ikke den bedste, men der er stadig gode talenter. Og så er det spørgsmålet, om den formodede top-safety også bliver valgt som den første fra positionen.


 

Lad det være skrevet med det samme: Dette års safety-gruppe er ikke super stærk.

I en tid, hvor alle hold ønsker deres egen ”single high”-safety, der kan patruljere nede bagved, savner 2015-draften kvalitet på positionen. Det er ikke katastrofalt, men heller ikke imponerende.

Toppen af poppen på positionen er Alabamas Landon Collins (6’2, 200), der bliver sammenlignet med den nuværende Cleveland Browns- og tidligere San Francisco 49ers-profil Donte Whitner.

Ligesom Whitner er Collins en strong safety-type, og han er bedst, når han kan angribe fremad banen frem for at skulle dække bag sig. Han er aggressiv og en temposætter, som lavede 104 tacklinger for The Crimson Tide i 2014.

Collins er hurtig, han flyver rundt på banen, og han lukker huller i forsvaret som en linebacker. Han kan udmærket dække tight ends og running backs i kasteopdækning og vil også kunne være en stærk special-teamer.
– Han er et varmesøgende missil som forsvarsspiller mod løb, der er eksplosiv, og som tager præcise vinkler, når han angriber nedad banen, siger CBS Sports’ Dane Brugler.

LÆS: 2015 NFL Draft Rankings – safeties

Han tog dog på i vægt inden sin junior-sæson, og det hæmmede hans retningsskifte og den rækkevidde, han havde i kasteopdækning. Ved The Scouting Combine nettede han den langsomste three cone-drill-tid (7,41 sekunder) af alle defensive backs, og ved hans Pro Day virkede han ifølge nogle scouts ude af form og tung.

Men i en svag årgang er Landon Collins ifølge flere eksperter den bedste safety og et oplagt førsterundevalg.

Utahs Eric Rowe (6’1, 209) er siden februar strøget op af mange draft boards, efter at han ved The Scouting Combine fyrede en 40 yard-tid af, der af nogle scouts blev målt til tiden 4,37 sekunder, og han leverede også andre, flotte målbare resultater.

Fornemme tal af en så stor spiller, der i NFL enten kan være en udmærket press-man cornerback spækket med potentiale eller en mere end solid free safety. Han startede fire sæsoner for Utah og startede de første tre sæsoner som safety, inden han i 2014 skiftede over til cornerback-positionen.

Han læser spillet godt, er produktiv og en god holdspiller, men hans football-øjne snyder ham for ofte, på banen virker han ikke ofte til at være så stor, som han er – og så er der lidt ”tweener” over ham.

Men der er hold i NFL, der mener, at Rowe er bedre end Collins, fordi han dækker bedre i en kasteivrig tidsalder.

Damarious Randall (5’11, 190) lavede 106 tacklinger i 2014 for Arizona State, som han skiftede til fra JUCO-niveau, og han minder nogle scouts om San Francisco 49ers’ førsterundevalg fra sidste års draft, Jimme Ward.

Ligesom Ward kan Randall agere free safety eller slot-cornerback, og han er en meget smidig, letfodet defensive back, der bevæger sig som en cornerback, og som ved The Scouting Combine leverede den bedste three-cone-drill-tid (6,83 sekunder) og short shuttle-tid (4,07 sekunder) af nogen free safety.

Han har gode mandsopdækningsevner, men er samtidig aggressiv mod løb og er selvsikker. Samtidig har han erfaring som kick-returner.
– Han er måske den bedste dybe safety i forhold til mandsopdækning i draften, mener ESPNs Todd McShay.

Et minus er hans spinkle kropsbygning, der gør det tvivlsomt, om han kan blive større, hvis han skal være safety i NFL, og så skal hans teknik forbedres.

Han har ikke den ideelle størrelse for positionen, men Fresno States Derron Smith (5’11, 197) kan ligesom Randall have en fremtid i NFL som enten free safety eller slot-cornerback.

Han kan både matche receivers ganske godt i de åbne områder på banen, men kan også storme frem og lukke huller i løbeforsvaret. Han læser spillet virkeligt godt, lokaliserer hurtigt boldholderen og har en motor, der kører i højeste gear hele tiden. Endelig har han lavet 15 interceptions i karrieren.
– Han har gode ”ball skills”, mener NFL Networks Mike Mayock.

Men Smiths størrelse er altså et issue, det samme er hans lidt for hasarderede spilletid, der fører til missede tacklinger, og så er han blevet opereret i anklen efter 2014-sæsonen, ligesom han sad over ved The Scouting Combine, fordi han havde sportsbrok.

Samfords Jaquiski Tartt (6’1, 218) er bygget som en mindre linebacker, og han bruger styrken og størrelsen til at ramme boldholderen med stor og eksplosiv kraft.

I karrieren i college lavede han 277 tacklinger, og hans rolle i NFL kan meget vel komme tæt ved line of scrimmage, hvor han kan terrorisere running backs, for han er hurtig til at spæne frem og lukke huller i forsvaret, og han er en selvsikker forsvarsspiller, der minder nogle scouts om Jonathan Cyprien, der blev valgt i anden runde af 2013-draften.

Tartt har sine begrænsninger i kasteopdækning, men i det rette system, hvor han har en stærk cover-safety ved sin side, kan han blomstre.

Lidt af samme type er Louisvilles James Sample (6’2, 209), der også en glimrende safety mod løb, og som ligesom Tartt har en fremragende størrelse. Sample er bygget af granit, og man slår sig på ham – og derfor er han en force mod løb, hvor han aggressivt og nådesløst jagter running backen.
– Scouts føler, at han er en spiller, der er let at træne med en krop til NFL, fortæller draft-eksperten Tony Pauline.

Samples retningsskifte er dog tungt, og hans instinkt i kasteopdækning er ikke godt, hvorfor han altid kan få problemer på tredje down i NFL.

Samples holdkammerat hos Louisville, Gerod Holliman (6’0, 201), leverede i 2014 en sæson af en anden verden, da han vandt The Jim Thorpe Award (nationens bedste defensive back) efter at have lavet en FBS-tangerende rekord og utrolige 14 interceptions i bare 13 kampe her af kun 11 som starter. Han lavede mindst én interception i 10 af de 13 kampe.

Holliman har med andre ord en fantastisk evne til at være på det rette sted på det rette tidspunkt, og hans instinkt i opdækning, ”ball skills” og 9 ½ inches-store hænder er enorme plusser. Han læser quarterbacken særdeles godt og har samtidig en god hånd-øjne-koordination.

Men Holliman, der kun har startet én sæson i college, har svagheder på løbespil, hvor han for ofte lader running backen slippe væk, fordi han misser tacklingen (20 missede tacklinger i 2014). En 40 yard-tid på 4,65 sekunder ved hans Pro Day var heller ikke imponerende.

Han er ikke fysiskbetonet nok i sit spil, og han vil i NFL mere være en cover 2-safety i forsvar som Buccaneers’ end en komplet safety, der passer ind hos alle hold.

Virginias Anthony Harris (6’1, 190) er én af de bedste ”interchangable” safeties i draften. Talentet er ikke enormt, men han er ret komplet.

Han er en intelligent, hårdfør safety, der også kan have en fremtid som cornerback. Han læser spillet ganske godt, er teknisk set meget stærk og bevæger sig sikkert uden at tage unødvendige skridt. Han er heller ikke bange for at ofre kroppen på løbespil og er uselvisk.

Harris, der i 2014 startede 12 kampe som strong safety, er dog spinkelt bygget, og derfor kan en fremtid som cornerback måske være nødvendig – med mindre han finder sin plads i et zone-forsvar, hvor hans instinkt og evne til at læse ruter kommer til sin ret.

Der er flere andre safeties, man bør bemærke på draft day. Blandt dem Northwesterns fysiskbetonede, aggressive Ibraheim Campbell (5’11, 205), Ole Miss fodbold-intelligente Cody Prewitt (6’, 217), TCUs Chris Hackett (6’2, 195), der er en god fodboldspiller, men en mindre god atlet, Penn States Adrian Amos (6’0, 209), der har en glimrende kombination af størrelse og atletiske evner, og Michigan States ”ballhawk” Kurtis Drummond (6’1, 200).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *