2015 NFL Draft Preview – Running backs

Ingen position i The NFL Draft 2015 er så dyb som running back-positionen. Her kan holdene få store talenter langt ned gennem draften.


Hold, der har brug for en running back, har fantastiske vilkår i 2015-draften.

Sjældent har en årgang nemlig haft så mange stærke running backs, som det er tilfældet i år. Langt ned gennem draften vil holdene kunne finde running backs, der kan blive værdifulde og stærke spillere i NFL.
– Det er den bedste gruppe af running backs fra top til bund, som jeg har set. Det er en virkelig, virkelig god gruppe, siger en anonym NFL-scout til NJ.com.

Tony Pauline fra TFY Draft er – ligesom de fleste andre drafteksperter – også imponeret.
– Det er en forrygende running back-klasse. Du kan helt hen til tredje runde finde gode spillere, der enten kan starte eller være en del af rotationen, og du kan ned til sjette runde finde running backs, der kan træde til i situationer, fortæller han.

Den stærke årgang kommer efter to år i træk, hvor NFL-holdene ikke valgte én eneste running back i 1. runde. Det er aldrig sket før to år i træk. Oven i købet blev den først-valgte running back i 2014 (Bishop Sankey) først valgt med 54. valget.

Det betyder ikke, at holdene – midt i en historisk kasteivrig tidsalder – ikke stadig værdsætter en stærk running back. For flere af de bedste hold fra de seneste to sæsoner herunder Super Bowl-finalisterne New England Patriots og Seattle Seahawks samt San Francisco 49ers, Green Bay Packers og Baltimore Ravens har alle vundet en række eller mange af deres kampe i kraft af et stærkt løbeangreb.

Men running backen har tabt værdi på draft day, fordi det er muligt og trendy at bygge et effektivt løbeangreb op omkring – på papiret – en gruppe mindre talentfulde running backs, der på skift får bolden. Det er nødvendigt, fordi holdene i højere grad har brug for specialister (for eksempel en back til første down, en pass catcher og en bulldozer) og frygter, at fokus på én spiller vil betyde, at den spiller hurtigt går død og får skader.

Tiden, hvor de fleste hold byggede angrebet op omkring én ”power running back” synes ganske enkelt forbi (Seattle Seahawks er en undtagelse) – i hvert fald indtil modreaktionen kommer, og NFL-holdene igen løber i stor stil mod de stadig lettere, kastebaserede forsvar (alt i NFL er en cyklus).

LÆS: 2015 NFL Draft Rankings – running backs

I de seneste to sæsoner har der været i alt 26 1000 rushing yards-sæsoner fra 19 forskellige running backs. Kun seks af de 19 var tidligere førsterundevalg, og fire blev omvendt valgt på tredjedagen af draften eller er undrafted free agents.

Og de syv førsterundevalg, der er blevet valgt siden 2009-draften, har i alt produceret bare fire 1000 yard-sæsoner. I samme periode har spillere valgt fra 3. runde og til 7. runde nettet syv forskellige 1000 yard-sæsoner langs jorden – én af dem var DeMarco Murray, der førte NFL i rushing yards i 2014.

Alt dette gør 2015-draften ekstra interessant. For på den ene side er der i hvert fald to running backs, Wisconsins Melvin Gordon (6’1, 215) og Georgia Todd Gurley (6’1, 222), der begge har klar værdi til 1. runde, og som måske ville være gået i top 10, hvis årstallet havde heddet 1984 eller såmænd 2005. På den anden side betyder dybden af draften, at nogle hold måske vil vente til senere i draften med at vælge én, fordi det ikke er nødvendigt at vælge én i top 32. Og som free agency netop har bevist, var interessen for selv NFLs bedste running back netop nu (DeMarco Murray) ikke overvældende.

Gordon er et enormt talent, og en fremragende, nærmest vanvittig 2014-sæson bragte ham for alvor i fokus. Her løb han for 2587 yards – næstlfest i større college football-sammenhæng kun overgået af Barry Sanders – og han scorede hele 29 touchdowns. I november løb han for hele 408 yards i et opgør mod Nebraska. Én FBS-rekord, der stod en måned, men som dog var ekstremt imponerende, fordi Gordon kun brugte tre quarters på at skaffe rekorden.

Melvin Gordon er stor, stærk og en dygtig atlet, der løb 40 yards på 4,52 sekunder ved The Scouting Combine, og som især er effektiv i de åbne områder på banen. Han har nogle langt skridt, og derfor tilbagelægger han hurtigt flere yards, når han først er fri – han kan hurtigt forsvinde væk fra forsvaret. I 2014 viste han især en imponerende evne til at accelerere fra forsvarsspillerne, hvilket resulterede i 40 løb af mindst 15 yards. Og hans ”jump cut”, hvor han hurtigt skifter retning, er bemærkelsesværdigt godt,
– Han er en eksplosiv løber med et godt overblik og en stærk acceleration, mener ESPNs Todd McShay.

Nogle scouts har sammenlignet ham med Kansas City Chiefs’ Jamaal Charles, mens der også er draget paralleller til Reggie Bush.
– Han er en unik løber. Han løber oprejst, er hurtig. Han er adræt og har virkelig gode fødder, siger en anonym NFL-scout til The Milwaukee Journal-Sentinel.

Der er dog spørgsmålstegn ved hans evner på alle tre downs. P.t. er han kun en marginal god ”pass blocker”, og hans hænder er heller ikke pålidelige. Det er et markant minus i nutidens NFL. Men samlet set – alt taget i betragtning – er han en franchise-kaliber running back.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *