2014 NFL Draft Preview: Running backs

Draftday.dk fokuserer på running back-årgangen i The 2014 NFL Draft. Læs om backen, der er blevet sammenlignet med Arian Foster, om problembarnet, om den ekstremt hurtige back og om spilleren, der løb for 2500 yards og 41 touchdowns i den sidste college-sæson.

Hvor meget er en running back i nutidens NFL værd?

Svaret hænger nøje sammen med, hvor tidligt running backs i dette års NFL draft bliver valgt. For draften bliver afviklet i en tid, hvor spilleren, der stiller op lige bag eller ved siden af quarterbacken, måske aldrig har været mindre værdifuld i draft-sammenhæng.

Ganske vist kommer du stadig langt med en stærk løbeangreb. Bare spørg Super Bowl-vinderne fra Seattle Seahawks, som gik hele vejen efter at have løbet en større andel med bolden end noget hold i NFL i en sæson, hvor holdene ellers – samlet set – kastede mere end nogensinde før. Men virkeligheden er, at den komplette ”featured back” eller ”foundation back”, der får bolden 25-30 gange pr. kamp, ikke længere har samme værdi med mindre, at han hedder Adrian Peterson og er et historisk godt talent.
– Den klassiske 6 fod-, 225 pund-store power back er nu nærmest forældet, siger NFL Networks Ian Rapoport til Draftday.dk.

Forklaringen er, at blandt andet regelændringerne har gjort NFL usædvanligt kasteorienteret, og det betyder altså, at holdene aldrig nogensinde har løbet så lidt – procentvis set – som i den foregående sæson.

For hvis modstanderen kan score touchdown på en angrebsserie på tre minutter bestående af seks kast, nytter det ikke, at du skal svare igen med en lang, og ikke-nødvendigvis scoringsgivende, løbebaseret angrebsserie. Det gælder om at give dine playmakere muligheden for at lave det store spil, og det gør du lettest på et kast, og det gør du oftest ud fra shotgun-formationen.

Det betyder så også, at running backs i dag er mere specialiserede end nogensinde før, og det forklarer, at en klassisk ”third down”-back som Giovani Bernard i 2013 kunne blive den førstvalgte running back i draften, da Cincinnati Bengals tog ham med 37. valget. Bernards største force? Han er en stærk playmaker i de åbne områder på banen, og han er en dygtig pass-catcher.
– Holdene kigger efter en anden type back i dagens kasteivrige systemer, siger Jeff Reynolds fra NFL Draft Scout til Draftday.dk.

LÆS MERE: 2014 NFL Draft Preview: Quarterbacks

Bernard blev i 2013 først valgt i 2. runde af draften, og det betød, at der for første gang i 50 år ikke blev en valgt en running back i 1. runde. Et tydeligt bevis for de nye tider, hvor running backs er ”not so hot”, efter at hele tre backs så sent som i 2005 blev valgt i top 5.
– Du ser bare mange, forskellige valg bliver skubbet op foran (running backs, red.), siger NFL Networks Mike Mayock.

Men hvorfor også investere et højt draft pick på en running back, når den nyere historie viser, at selv sent-valgte backs kan være blandt NFLs bedste på positionen? Siden 2010 har 12 forskellige spillere i ligaen løbet for mindst 1300 yards. Kun fire af de to 12 blev valgt i 1. runde, mens tre andre (Michael Turner, Alfred Morris og Arian Foster) blev valgt senere end 5. runde eller – for Fosters vedkommende – slet ikke valgt.
– Det beviser, at talenter kan blive fundet på hvert niveau i draften, siger Jeff Reynolds.

Han og mange andre forventer, at der heller ikke i 2014 bliver valgt en running back 1. runde. For draften er ikke stærk på den position. Der mangler kvalitet. Og i forvejen er running backs altså ikke hotte.
– Denne årgang er solid, men ikke noget særligt, siger Jeff Reynolds til Draftday.dk.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *