2014 NFL Draft Preview: Quarterbacks

Frem mod draften går Draftday.dk helt tæt på alle positionerne – én for én – og fortæller om de største talenter. Vi begynder med quarterback-positionen: Læs blandt andre om ”Big Ben”-typen, det spinkle stortalent, ”Houdini” og spilleren, der minder om Tom Brady.

Quarterback-positionen har alle dage været footballs topposition, og det er ingen undtagelse i draften, hvor quarterbacken har domineret i årevis.

Siden 1997 og de tre foregående år før det, hvor topvalgene var defensive tackle Dan Wilkinson, running back Ki-Jana Carter, wide receiver Keyshawn Johnson og offensive tackle Orlando Pace, har 12 af 16 topvalg været quarterbacks. Sidste år var draftens duks ganske vist offensive tackle Eric Fisher, som Kansas City Chiefs snuppede, men før det var fire topvalg i draften passers.

I en tidsalder, hvor NFL-holdene kaster mere end nogensinde før, er der fuld fokus på manden bag center, og intet hold kan nå langt i ligaen uden som minimum en overmiddel quarterback. Derfor er der blevet valgt mange quarterbacks meget tidligt – og i nogle tilfælde for tidligt. Bare spørg Minnesota Vikings (Christian Ponder) og Jacksonville Jaguars (Blaine Gabbert), der har stået bag en række af de senere års tvivlsomme valg af quarterbacks tidligt i 1. runde.

Efter Seattle Seahawks’ Super Bowl-sejr, hvor et tidligere tredjerundevalg, Russell Wilson, førte Pete Carrolls tropper frem til triumfen, er der dog dem i NFL-verdenen, der overvejer, om den perfekte opskrift på succes er at finde en quarterback senere i draften og undgå de tidlige, risikable valg. Seahawks forsøgte i to omgange at finde ”franchise quarterbacken” via et tredjerundevalg – først i en handel med San Diego for Charlie Whitehurst og senere med Russell Wilson.

Den formel betød, at Seahawks kunne tillade sig at floppe med satsningerne, fordi de ikke var dyre draft picks, og samtidig blive ved med at sigte lavt i håbet om, at der til sidst blev ramt plet. Og oven i købet har Russell Wilson været ekstremt billig i sine første år i NFL (hans rookie-kontrakt var en fireårig aftale til 2,99 millioner dollars), hvilket har betydet, at Seahawks har kunnet investere i holdet omkring ham.

Kritikere af den ”vælg lavt, vind til sidst stort”-teori peger dog på, at Seahawks kunne have brugt mange flere år på at jagte en quarterback, hvis Russell Wilson ikke havde været løsningen.

Derfor er det også forventeligt, at der igen i 2014 vil blive valgt forholdsvis mange quarterbacks tidligt i 1. runde, og det er sandsynligt, at tre quarterbacks bliver valgt i top 10. Nemlig Texas A&M’s Johnny Manziel, Louisville Teddy Bridgewater og Central Floridas Blake Bortles, der alle kandiderer til Houston Texans og topvalget.

Johnny Manziel er uden tvivl 2014 NFL Drafts største, offensive navn. Ikke siden Tim Tebows storhedstid i slutningen af 00’erne har en quarterback fået så meget fokus på sig i college football som 21-årige Manziel.

I 2012 vandt Manziel ”The Heisman Trophy” og trådte for alvor frem på scenen som ”Johnny Football” – en lille (5’11, 207) playmaker, der besejrede modstander på modstander med både sin arm og sine hurtige fødder. I to sæsoner hos The Aggies stod Manziel for samlet 94 touchdowns (63 passing, 30 rushing), og han var en folkehelt i College Station og megastjerne, som kun et lille antal college-spillere har været det i de seneste årtier.

Få quarterbacks i NFL er i stand til at improvisere så meget med bolden i hænderne som Manziel, der er en Houdini på banen, som kan undslippe selv det vildeste pres og lave det store spil i de afgørende situationer. Han kan som Seahawks’ Russell Wilson kaste effektivt uden for lommen.
– Han er en lille quarterback med en enestående evne til at improvisere og en enestående bevægelighed, mener NFL Films’ Greg Cosell.

Med Manziel bag center har et hold aldrig tabt før sidste fløjt, fordi han er så fantastisk til at bringe sit hold tilbage, og ingen kan kritisere hans vinderinstinkt og mentale styrke. Manziel kaster generelt rimeligt præcist (han havde en completion percentage på 68 procent for karrieren), og en 40 yard-tid på 4,68 sekunder er imponerende.
– Han er en bedre passer end Russell Wilson, der vandt Super Bowl, og har en bedre arm, siger en NFL-scout til The Milwaukee Journal-Sentinel.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *