Franchise tag – sådan fungerer NFL’s tags

Et franchise tag kan bruges én gang om året for at holde på en spiller, hvis kontrakt er udløbet og står til at blive free agent.

Et hold kan bruge tre forskellige tags:

  • Et exclusive franchise tag
  • Et non-exclusive franchise tag
  • Et transition tag

Deadline for at forhandle en ny aftale på plads er 15. juli.

Hvis der ikke er indgået en aftale inden da, vil spilleren spille sæsonen på den etårige aftale – hvis han har underskrevet tilbuddet.

Her følger forklaringer på de tre tags:

Hvad er et exclusive franchise tag

Når et hold vælger at bruge et exclusive franchise tag, tilbyder de en spiller en etårig aftale til gennemsnittet af de fem bedst betalte på spillerens position eller 120% af spillerens løn det foregående år – hvad end der er mest værd.

Ved at bruge et exclusive franchise tag sikrer holdet, at de har enerettigheder til at forhandle med spilleren, der altså ikke kan tale med andre hold.

Hvad er et non-exclusive franchise tag

Hvis et hold vælger at bruge et non-exclusive franchise tag, skal de tilbyde deres spiller en etårig kontrakt til gennemsnittet af de fem bedst betalte på spillerens position eller 120% af spillerens løn det foregående år.

Samme procedure som med et exclusive franchise tag.

Hvis en spiller modtager et non-exclusive franchise tag, kan han frit forhandle med andre hold.

Hvis et andet hold tilbyder spilleren en kontrakt, har det oprindelige hold lov til at matche det tilbud.

Ønsker holdet ikke at matche kontraktilbuddet, vil det blive kompenseret med to draftvalg i første runde.

Hvad er et transition tag

Et transition tag er billigere at benytte end både exclusive og non-exclusive franchise tag, fordi den etårig aftale kun skal betale spilleren gennemsnittet af de 10 bedst betalte på spillerens position.

Når et hold bruger et transition tag har de førsteret til spilleren og matche ethvert tilbud, spilleren får fra et andet hold.

Hvis et hold bruger et transition tag kan de ikke også bruge et franchise tag det samme år.

I modsætning til et franchise tag kan et hold vælge at deres transition tag tilbage, men så afstår de samtidig fra at bruge det igen før næste sæson.

Hvad koster et franchise tag og transition tag i 2017

Estimeret af Albert Breer fra MMQB *

Position Franchise tag (officielt) Transition tag *
Quarterbacks $21.268m $19.0M
Running backs $12.120m $10.0M
Wide receivers $15.682m $13.3M
Tight ends $9.780m $8,3M
Offensive line $14.271m $12.6M
Defensive ends $16.934m $14.0M
Defensive tackles $13.387m $11.0M
Linebackers $14.550m $12.4M
Cornerbacks $14.212 $12.4M
Safeties $10.896m $9.3M
Kickers/punters $4.835m $4.4M

Franchise tag 2016

CB Trumaine Johnson, Los Angeles Rams (non-exclusive)

Johnson er en playmaker, der lavede syv interceptions sidste sæson. Der var rygter om, at Rams ville bruge deres franchise tag på forsvarsspilleren, og det skete som ventet tirsdag kort før deadline.

S Eric Berry, Kansas City Chiefs

Berry missede hele 2014-sæsonen på grund af en kræftsygdom, men sidste år vendte han stærkt tilbage og spillede alle 16 kampe. Ved at bruge et franchise tag holder Chiefs på Eric Berry i den kommende sæson for kun 10,806 millioner dollars.

DE Olivier Vernon, Miami Dolphins (transition – trukket tilbage)

For andet år i træk valgte Dolphins at bruge deres transition tag, men de endte med at trække tilbuddet tilbage. Det gjorde de efter, at det stod klart at flere hold var villig til give Vernon en stor kontrakt, som Dolphins ikke ville kunne match. Vernon endte med at lave en stor aftale med New York Giants, så for at miste forsvarsstjernen uden kompensation via et transition tag, så får Dolphins nu et kompensationsvalg i 2017 NFL draft for tabet af en dyr free agent.

CB Josh Norman, Carolina Panthers (non-exclusive)

Norman bliver hos Panthers, der betaler cornerbacken 13,952 millioner dollars for at underskrive det etårige tilbud.

OT Cordy Glenn, Buffalo Bills (non-exclusive)

Bills skulle lige finde pengene til at kunne tagge Glenn, men de blev fundet ved at cutte Mario Williams. Glenn er en af NFL’s bedre venstre tackles, så det giver mening for Bills at holde på deres talent.

DE Von Miller, Denver Broncos (exclusive)

Broncos holder på deres Super Bowl MVP, der ikke kan forhandle med andre hold. Nu har parterne til 15. juli til at forhandle sig frem til en forlængelse af samarbejdet.

QB Kirk Cousins, Washington Redskins (non-exclusive)

Ved at give Cousins et non-exclusive franchise tag, holder Redskins på deres quarterback.

WR Alshon Jeffery, Chicago Bears (non-exclusive)

Bears forsøgte at lave en ny, lang aftale med Jeffery, men i sidste ende kunne de ikke blive enige med angrebsstjernen og hans agent. Derfor holder Bears på Jeffery i den kommende sæson til lidt under 15 millioner dollars. Bears og Jeffery blev ikke enige om en forlængelse af kontrakten.

K Justin Tucker, Baltimore Ravens

Som det første hold valgte Ravens at bruge deres franchise tag på at holde på Justin Tucker. Partnerne arbejder mod en ny aftale, og Ravens køber sig mere tid ved at sikre, at Tucker ikke rammer free agency.

DE Muhammad Wilkerson, New York Jets (non-exclusive)

Jets er stærkt besat på den defensive linje, men de var ikke villige til at slippe Wilkerson uden kompensation. Ved at smide et franchise tag på den dygtige lineman sikrer Jets sig rettighederne til Wilkerson i den kommende sæson. Der er spekulationer om, at Jets vil forsøge at handle det tidligere førsterundevalg, men en aftager skal være villig til slippe to førsterundevalg plus overtage hans kontrakt. Da det er et non-exclusive franchise tag, kan Wilkerson og hans agent forhandle med andre hold.

Franchise tag 2015

WR Dez Bryant, Dallas Cowboys (non-exclusive)

Dallas var aldrig interesseret i at lade Bryant ramme det frie marked. Selvom det tidligere førsterundevalg ikke var interesseret i et franchise tag, så gav det Cowboys mulighed for forhandle en ny aftale på plads med Bryant. Det skete dog først få timer før deadline, hvor parterne indgik en ny femårig aftale til 70 millioner dollars, hvoraf de 45 millioner dollars var garanteret.

WR Demaryius Thomas, Denver Broncos (non-exclusive)

Ligesom Bryant skulle vi helt frem til deadline, før Broncos fik forhandlet en ny kontrakt på plads med Thomas. Interessant nok var Thomas’ aftale næsten identisk med Bryants, og Broncos-receiveren kunne den 15. juli fremvise en ny aftale over fem år til, ja, 70 millioner dollars. Thomas fik dog med 43,5 millioner dollars en smule færre garanterede penge end Bryant.

TE Charles Clay, Miami Dolphins (transition)

Som det eneste hold brugte Dolphins et transition tag, og det sparede dem lidt over én million dollars. Det gav dog bagslag, fordi Miami ikke kunne forhandle en ny aftale på plads med Clay. I sidste ende smed Bills et gigantisk tilbud afsted på fem år, 38 millioner dollars og 20 millioner dollars garanteret. Det ønskede Dolphins ikke at matche og lod Clay gå uden kompensation.

DE Jason Pierre-Paul, New York Giants (non-exclusive)

Giants og Pierre-Paul forsøgte i mere end en måned at nå frem til en ny aftale, men i sidste ende lykkedes det ikke. Derfor smed Giants et franchise tag på Pierre-Paul i starten af marts 2015, men den stærke forsvarsspiller underskrev ikke aftalen. Den 4. juli kom Pierre-Paul alvorligt til skade ved en fyrværkeriulykke og mistede flere fingre på den ene hånd. I oktober lavede Giants en etårig kontrakt med Pierre-Paul til maksimalt 8,71 millioner dollars. Pierre-Paul blev garanteret 1,5 millioner dollars – langt mindre end de 14,8 millioner dollars, han havde fået ved at underskrive sit franchise tag tender.

LB Justin Houston, Kansas City Chiefs

Houston lavede 22 sacks i 2014 og var kun et halv sack fra Michael Strahans rekord. Derfor ønskede han selvfølgelig en ny, stor aftale og var utilfreds med, at Chiefs den 2. marts 2015 valgte at bruge deres franchise tag på at holde ham fra free agency. Den 15. juli lavede Chiefs en kæmpestor, seksårig aftale til 101 millioner dollars med Houston, hvoraf linebackeren blev garanteret 52,5 millioner dollars. Kontrakten var den største i Chiefs’ historie og den mest lukrative nogensinde for en linebacker i NFL.

K Stephen Gostkowski, New England Patriots

Valget stod mellem safety Devin McCourty og kicker Gostkowski. Patriots valgte den billigste løsning. Brugen af tagget kostede umiddelbart Patriots 4,5 millioner dollars, og Gostkowski underskrev få dage efter. Den 15. juli lavede parterne en ny aftale på fire år til 17 millioner dollars.

Franchise tag 2014

DE Greg Hardy, Carolina Panthers
C Alex Mack, Cleveland Browns (transition)
K Nick Folk, New York Jets (Non-exclusive)
DE Jason Worilds, Pittsburgh Steelers (transition)
OLB Brian Orakpo, Washington Redskins (non-exclusive)
TE Jimmy Graham, New Orleans Saints (non-exclusive)

Franchise tag 2013

S Jairus Byrd, Buffalo Bills

For første gang siden 2006 valgte Buffalo Bills at bruge deres franchise tag. Denne gang vælger holdet at bruge det på Jairus Byrd, der i sidste sæson rangerede som den næst bedste safety ifølge ProFootballFocus.

DE Michael Johnson, Cincinnati Bengals

Den 26-årige Johnson fik sit store gennembrud i sidste sæson, hvor han lavede 11,5 sacks og samtidig var en stærk skanse mod løb. Michael Johnsons franchise tag koster Bengals 11,175 millioner dollars i den kommende sæson, hvis ikke parterne forhandler en ny længerevarende aftale på plads inden juli.

DT Henry Melton, Chicago Bears

Melton har været fast starter for Bears de sidste to sæsoner og har startet 29 kampe og lavet 13 sacks. For at holde på Melton i den kommende sæson må Bears punge ud med 8,450 millioner dollars.

P Pat McAfee, Indianapolis Colts

Det koster Colts næsten tre millioner dollars at holde på den stærke punter for 2013, men  Pat McAfee gjorde det suverænt i 2012, hvor han nettede karriere bedste 47,9 yards pr. punt.

OT Ryan Clady, Denver Broncos

Det tredobbelte All-Pro valg har startet samtlige kampe i sine fem år hos Broncos, der ønsker at lave en ny, lang aftale med Ryan Clady. For nu må det tidligere førsterundevalg dog “nøjes” med et franchise tag og 9,66 millioner dollars i lønposen for 2013.

DT Randy Starks, Miami Dolphins

Den 29-årige Randy Starks har startet alle på nær én kamp de seneste fire sæsoner, og vil i år tjene 8,45 millioner dollars via det franchise tag, som Miami Dolphins mandag tildelte den stærke lineman.

OLB Anthony Spencer, Dallas Cowboys

Spencer bliver “tagget” som outside linebacker, selvom han formentligt skal spille defensive end i Dallas Cowboys’ nye 4-3 system. Den dygtige all-round forsvarsspiller har i mange år været en stærk run stopper men viste sidste år, at han også er en fremragende pass rusher.

OT Branden Albert, Kansas City Chiefs

Det tidligere 2008 førsterundevalg har været en sikker starter for Kansas City Chiefs siden 2008. Derfor vælger Chiefs også at betale næsten 10 millioner dollars for det franchise tag, Albert vil spille under i den kommende sæson.