Hot seat: 11 NFL-trænere, der risikerer en fyreseddel

Vi er halvvejs inde i NFL-sæsonen 2017, og ord som “fyring”, “exit” og “fyreseddel” er allerede blevet nævnt i samme sætning som flere head coaches. Spekulationerne om fremtiden for flere af NFLs cheftrænere er nemlig store, men situationen er værre for nogle end for andre.

Draftday.dk har udpeget en stor håndfuld head coaches, der alle risikerer jobbet efter denne sæson – hvis ikke før – og kategoriseret dem efter, hvor stor risikoen er.

SÆDET STÅR I FLAMMER…

Hue Jackson, Cleveland Browns
Halvandet år inde i sin tid som head coach for pinlige, evigt tabende Browns har Jackson kun vundet én ud af 24 kampe med holdet. Det er ganske enkelt katastrofalt – og historisk dårligt, selvom truppen i sig selv er skidt, og Jackson ikke har meget at arbejde med. Selv hvis Browns kun vinder én kamp i denne sæson – og det er endda et stort ”hvis” – vil Browns stadig være det første hold siden Houston Oilers anno 1972/1973, der kun vinder én kamp i to sæsoner i streg. Og Oilers spillede endda kun 14 kampe i hver af de to sæsoner.

Samtidig er der – ifølge medieberetninger – spændinger mellem Jackson og holdets ”Moneyball”-inspirerede front office. Hvis ikke Browns vinder minimum en håndfuld kampe og viser stor spillemæssig fremgang i resten af sæsonen, er det umuligt at se Jackson overleve i jobbet. For Browns-ledelsen kan ikke skabe gejst omkring ham i 2018, hvis holdet kun vundet én – eller slet ingen kampe i denne sæson. For lige nu er Hue Jackson på vej over i NFL-historien som én af de værste head coaches nogensinde.

Hue Jackson har ingen grund til at være tilfreds. Holdet har kun vundet én kamp under hans ledelse. FOTO: Eric Drost, Wikimedia Commons

Ben McAdoo, New York Giants
Mandag blev McAdoo lammet af en ekstremt kontant klumme fra den anerkendte NFL-skribent, Gary Myers, der med sine ord savede McAdoo midt over oven på Giants’ ydmygende 51-17 til Rams – det værste på hjemmebanenederlag siden 1964 (ét år før USA gik ind i Vietnam-krigen, så længe siden er det…). Myers skrev dét, som mange tænker og mener: at Giants’ ledelse skal fyre andenårstræneren, fordi han er overmatchet i jobbet. Med én sejr i otte kampe har ”The G-Men” fået den værste indledning på en sæson siden 1980, og holdet har udviklet sig negativt under den udadtil tilbagelænede, alt for afslappede McAdoos ledelse.

Oven i købet er der intern uro med spillere, der ikke overholder aftaler og derfor bliver suspenderede. Giants er et hold i opløsning, og det eneste, der kan redde McAdoo, er, hvis det normalt tålmodige ejerpar, John Mara og Steve Tisch, vitterligt tror, at han er et kæmpe trænertalent, som de ikke må smide på markedet. Det er dog tvivlsomt. Og Mara og Tisch kan nu også se, at tilskuerne bliver væk fra eller hurtigt forlader MetLife Stadium, når først endnu et nederlag nærmer sig. Det er ikke godt for d’herrers økonomi. Og det er så igen ikke godt for McAdoos fremtid hos holdet.

Hvor længe bliver Ben McAdoo i jobbet? FOTO: Tom Hanny, Wikimedia Commons

Chuck Pagano, Indianapolis Colts
Det er på mange måder forbløffende, at Pagano er i sin sjette sæson som head coach for Colts, for allerede for flere sæsoner siden var der kraftige indikationer på, at han ville ryge ud. I januar sidste år overvejede ejer Jim Irsay kraftigt at fyre Pagano efter en 8-8-sæson, men holdt fast i ham og general manager Ryan Grigson, som Pagano lå i åben krig med, efter et halvandet time langt møde mellem de tre, hvor der angiveligt blev råbt højt. Luften var herefter renset, lød det fra Irsay, men meldingerne fra Indianapolis var, at kemien mellem Pagano og Grigson reelt ikke blev bedre i 2016, hvor Colts igen kun vandt otte kampe.

Grigson røg ud, mens Irsay – helt utroligt – gjorde det klart, at Pagano også ville være cheftræner i 2017. Samtidig sagde han dog, at den nye general manager – der siden blev Chris Ballard – ville bestemme, om Pagano også ville være head coach i 2018. Med kun to sejre på kontoen og med et svagt Colts-hold under hans ledelse vil være det en lille sensation, hvis Pagano får en syvende sæson på sidelinjen hos Colts næste år. For manden, der burde være røget ud for flere år siden, har intet at sælge sig selv på.

DET SLÅR GNISTER…

Dirk Koetter, Tampa Bay Buccaneers
Få hold har skuffet så meget i denne sæson som Tampa Bay, der var hypet efter en ”Hard Knock”-præget offseason, hvor holdet blev betegnet som meget komplet – og som en ”dark horse” til NFC South-titlen. Bucs har dog kun vundet to ud af otte kampe og har reelt udspillet sin rolle, og det falder tilbage på Koetter.

En formidlende omstændighed er, at han kun er i sin anden sæson og trods alt har vundet 45 procent af kampene (11 af 24) som cheftræner. Men Glazer-familien, der ejer Bucs, er ikke bange for at handle hurtigt. Bare spørg Koetters forgængere, Lovie Smith og Greg Schiano, der kun fik netop to år på posten.

LÆS: Blog: 49ers og Patriots i stor handel for Garoppolo

John Fox, Chicago Bears
Fox har kun vundet 12 af foreløbigt 40 kampe som cheftræner hos Da Bears og indtil videre ia tl kun seks kampe i den seneste halvandet sæson. Hvis Bears kun vinder én kamp mere, vil de syv sejre over to år være den værste to års-stime for holdet siden 1972/1973. Det kan Fox ikke overleve.

Samtidig vil onde tunge mene, at det i høj grad er defensiv koordinator Vic Fangio, der har skabt resultaterne i år, hvor han har fået overraskende meget ud af et på papiret middelmådigt forsvar. Fangio er dog i sin sidste sæson hos holdet, og det øger presset på Fox. Omvendt har han skabt en bedre kultur i omklædningsrummet hos Bears, og for rookie-quarterback Mitch Trubisky vil kontinuitet – i form af samme trænerstab næste år – kun være godt.

DET BLIVER STADIG VARMERE…

Marvin Lewis, Cincinnati Bengals
Det er svært at blive klog på Marvin Lewis og hans status hos Bengals. I 15 år har han været Bengals-boss og har ført holdet i slutspillet syv gange, men har – som bekendt – endnu aldrig vundet én kamp i slutspillet (ingen coach i NFL-historien har præsteret dette i så mange forsøg). Den manglende evne til at bringe holdet videre ville have fået mange andre head coaches fyret for længst, men Bengals’ tålmodige ejer, Mike Brown, erklærede så sent som i sommer, at han er ”komfortabel” med Lewis, der er den længstsiddende head coach i NFL p.t., der ikke hedder Bill Belichick.

Det er dog værd at bemærke, at Lewis før denne sæson – for første gang siden 2014 – ikke fik den årlige étårige kontraktforlængelse, han normalt havde fået, og det kan være Browns besked om, at 2017-resultaterne afgør hans skæbne. Her har Bengals kun vundet tre kampe, har allerede fyret én koordinator og er uden chance for at nå slutspillet. I så fald vil Bengals have misset slutspillet to år i træk. Det kan selv ultrakonservative Mike Brown ikke sidde overhørig. Eller kan han?

Marvin Lewis har rigeligt at gruble over. FOTO: Emeybee, Wikimedia Commons

Vance Joseph, Denver Broncos
Joseph er i sin allerførste sæson som head coach for Broncos, men det har bestemt ikke været en succes (tre sejre i otte kampe) for et hold, der havde store ambitioner på forhånd, og det rejser spørgsmålet, om John Elway vil fyre Joseph efter kun én sæson – som 49ers gjorde det med Jim Tomsula og Chip Kelly, Jaguars gjorde det med Mike Mularkey og Dolphins gjorde det med Cam Cameron?

Mandag – efter 51-23-ydmygelsen mod Eagles – vågnede Joseph i hvert fald op til en klumme fra den spidse Denver Broncos-skribent, Mike Kiszla, hvor han skrev, at Joseph er den “forkerte” head coach for Denver, at han “har tabt holdet”, og at Joseph er Broncos’ største problem. Det taler dog for Joseph, at Elway i årevis har set en kommende stjernetræner i ham, og at Elway derfor næppe er parat til at fyre ham efter kun 16 kampe. Omvendt ligner Joseph ikke en mand, der kan genopbygge Broncos, hvis holdet fortsætter på samme niveau i resten af sæsonen.

DET ER LUNT, MEN ILDEN KAN PLUDSELIG BLIVE ANTÆNDT…

Todd Bowles, New York Jets
Før sæsonen spurgte jeg Jets-journalisten, Darryl Slater fra avisen The Newark Star-Ledger, hvad det ville kræve for Bowles for at undgå en fyring efter denne sæson. Hans svar var minimum seks sejre og et hold, hvor der ikke var intern uro, der tidligere har plaget Jets. Og det er præcist, hvad Bowles har undgået – ligesom holdet efter sidste torsdags sejr over Buffalo nu er oppe på fire sejre for sæsonen med syv kampe igen.

Det er langt flere sejre, end hvad mange forventede, at NFLs – før sæsonen – svageste hold ville nette, og det er en stor cadeau til Bowles. Alligevel spøger en fyring. For er han manden, der kan bringe “Gang Green” videre i dét, der er en enorm genopbygning? Det spørgsmål vil Johnson-familien, der ejer Jets, stille sig selv, når sæsonen nærmer sig sin afslutning.

LÆS: Blog: 12 kommentarer til week 9 i NFL

Bruce Arians, Arizona Cardinals
Arians, der tidligere har været årets træner i NFL, er uden tvivl en virkelig, virkelig god coach. Og hvis han ryger ud, er det ikke nødvendigvis på grund af denne sæson, hvor skader og underpræsterede profiler har ført til kun fire sejre i otte kampe. Men så vil det formentligt være fordi, at ejer Michael Bidwill, der har en stor rolle i den daglige ledelse af holdet, vurderer, at Cardinals er nødt til at starte på en frisk både og udenfor banen. Meget taler for, at det vil ske på banen, hvor Carson Palmer meget vel kan være fortid bag center efter denne sæson, hvor Larry Fitzgerald nærmer sig sin pension, og hvor Cardinals alt i alt har brug for en ny identitet.

Det kan betyde, at 65-årige Arians også ryger ud. Det er stadig mest sandsynligt, at han enten selv trækker sig tilbage – eller bliver i jobbet – med NFL-historien har budt på større overraskelser end en fyring af en populær træner, der kun har vundet 11 ud af de seneste 24 kampe.

Bruce Arians’ nærmer sig – måske – sin fodboldpension. FOTO: Gage Skidmore, Wikimedia Commons


Adam Gase, Miami Dolphins
Alt tyder på, at ledelsen hos Dolphins med ejer Stephen Ross i spidsen, mener, at de har fundet en guldfugl i Gase. Men Ross kan alligevel ikke være tilfreds med den kurs, som definerne har sat i denne sæson. Efter en lovende rookie-sæson for Gase i 2016, hvor Dolphins nåede slutspillet, har denne sæson indtil nu været dybt skuffende, og fire sejre og lige så mange nederlag – to af dem via “shutouts” – fortæller ikke det sande billede af, hvordan sæsonen har været.

Angrebet, der med Gase som chef skulle blomstre op, er blandt NFLs svageste, og truppen har været præget af uro og spillere, der har underpræsteret. Gase har offentligt sagt, hvor skuffet han er over flere profilers indsats, og han statuerede endda et eksempel ved at handle running back Jay Ajayi til Philadelphia, men de problemer falder tilbage på Gase. I år 2 med ham som leder bør der ikke være disciplinære issues. Fortsætter de og ramler nederlagene stadig nedover Dolphins, kan han få en overraskende fyreseddel.

Bill O’Brien, Houston Texans
Bill O’Brien har i år fået stor ros for sit arbejde med nu korsbåndsskade Deshaun Watson, og indtil Watsons skade indtraf, var angrebet på rette vej, mens forsvaret var solidt trods tabet af J.J. Watt og Whitney Mercilus. Få hold vil kunne overkomme tabet af tre, så store stjerner, og det kan meget vel sikre O’Brien mindst én sæson mere i Houston. Men når han alligevel havner på denne liste, skyldes det, at der forud for sæsonen faktisk var spekulationer fremme om, at Texans måske kunne fyre O’Brien, hvis holdet ikke vandt den første kamp i slutspillet sidste år (det gjorde de).

Samtidig var der meldinger om en rift mellem O’Brien og general manager Rick Smith. Det er også værd at bemærke, at Texans især har succes mod AFC South-hold, men i sjældnere grad mod resten af NFL. Siden O’Brien trådte til i 2014 har Texans vundet 71 procent (15 af 21) af kampene mod AFC South-hold, men kun 42 procent – eller 15 af 35 – af alle andre opgør. Man kan med andre ord argumentere for, at O’Briens hold lukrerer på den svage division, de er, men ikke er gode nok til at komme langt i slutspillet. Det har ejer Bob McNair uden tvivl også bemærket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *