Blog: Dolphins-ejer på dybt vand

Joe Philbin fik mandag sparket i Miami, men bedre tider er ikke på vej for Dolphins, hvis ikke ejer Stephen Ross lærer af sine fejl. Læs her et blogindlæg om årets første trænerfyring i NFL.


Nok er Joe Philbin færdig og fortid i Miami, men problemerne er stadig til at få øje på i det sydvestlige Florida hos Dolphins, der før denne sæson havde ambitioner om at nå langt – men som efter fire bare kampe er tæt på at have skyllet håbet ud fra strandsandet på South Beach – og ud i Atlanterhavet.

Den dybt skuffende sæsonstart kostede Joe Philbin jobbet, men virkeligheden er, at Philbin blot er den seneste svipser i rækken af svipsere fra ejer Stephen Ross’ 75-årige hånd.

Og så længe Ross tilsyneladende ikke kan træffe de rigtige valg, når det virkelig gælder, bliver Dolphins aldrig et hold, som kan tørne ud i de sjove kampe i januar.

Philbin er bestemt en dygtig head coach – og ikke mindst en sympatisk mand – men to kollaps til allersidst i de to seneste sæsoner kostede en plads i slutspillet, og på cv’et fra hans tid i Miami står også “BullyGate”-skandalen nedskrevet. Her beviste Philbin, at han savner den autoritet og føling med omklædningsrummet, som en succesrig træner skal have.

Svært at forstå
Derfor var det overraskende, at Stephen Ross for andet år i træk beholdt Philbin. Mange Dolphins-fans skreg til himlen, og NFL-eksperter rystede på hovedet, men ikke desto var kendsgerningen, at Ross trods tre middelmådige sæsoner og 23 sejre, men også 25 nederlag alligevel fik én chance mere.

Udefra set var det svært at forstå – og sværere at spotte, hvorfor Ross mente, at Philbin burde beholde jobbet. Men måske var forklaringen, at Ross i Miami har skabt en organisation, som mange toptrænere ikke ønsker at træne i.

Selvom Ross selv afviser det, er der hårdnakkede rygter om, at han i januar flirtede med Jim Harbaugh, efter at han var blevet fyret i San Francisco. Det var anden gang, at Ross flirtede med Harbaugh (han troede, at han ville hyre ham, men 49ers tog ham fra Stanford i 2011). Harbaugh ville bare hellere tilbage til college football og Michigan end træne Miami.

Ifølge flere medier var Ross ellers parat til at fyre Philbin, hvis Harbaugh viste interesse, men inden 2014-sæsonen var slut, meldte Ross så pludselig ud, at Philbin ville fortsætte i 2015.

Helt utroligt, for det var lige så forventet, at han aldrig ville bringe Miami ud af den grå leverpostej af middelmådighed, som det er sikkert, at solen skinner en sommerdag i Miami. Derfor var det bare et spørgsmål om tid, før Philbin måtte ud. Det stod lysende klart, og derfor var fortsættelsen af skuffelsen så iøjnefaldende.

Quinn, Fox eller Kubiak…
Ross og Miami kunne ellers have fået et frisk pust i offseason. Med det hold og med en Todd Bowles, en Rex Ryan, en John Fox, en Dan Quinn eller en Gary Kubiak som ny head coach, ville delfinerne med større sandsynlighed have haft hovedet over vandet nu. For få hold i AFC kan trods alt prale af så stærk en trup som Miami.

Men loyale Ross meldte overraskende og ufornuftigt tidligt ud, at Philbin fortsat ville være styrmanden. Det var en stor brøler. Han overvejede end ikke mulighederne, som de bød sig i januar.

Tilbage i 2012 satte Dolphins en storoffensiv ind for at ansætte Jeff Fisher. Men dengang var problemet, at Ross ikke var villig til at lade Fisher få magten over beslutninger omkring holdet – dem skulle den stærkt udskældte general manager Jeff Ireland stadig træffe.

Og så takkede Fisher nej, Joe Philbin blev nødløsningen, mens Ireland blev i jobbet, inden han selv fik sparket to år senere. Og dét efter at Stephen Ross i alt for lang tid havde holdt hånden over den udskældte general manager.

Præcist som det var tilfældet med Philbin.

En svær organisation
Der er ikke noget at sige til, hvis udefrakommende har svært ved at gennemskue organisationen Miami Dolphins. Det vrimler med ledere, der alle skal have et ord med, og som har hver deres luns af magtkagen. Dennis Hickey tog over for Ireland og havde en god førstesæson som general manager, men så hyrede Ross pludselig Mike Tannenbaum fra et job som sportsagent og før det falleret general manager hos New York Jets. Han blev ny Executive Vice President of Football Operations, hvad det så end betyder og medfører.

Han er over Hickey, eller er han? Og hvad men den nye træner? Hvor meget magt får han? Og hvor mange af de etablerede navne vil træne et hold, hvor der er to så magtfulde ledere som Hickey og Tannenbaum?

Da Stephen Ross hyrede Joe Philbin, sagde han, at håbede, at Philbin ville blive den nye, unge Don Shula. Altså den legendariske Dolphins-træner, som holdet har haft så svært ved at finde afløsere for (ingen har siden holdt mere end fire år i trænerjobbet).

Philbin var end ikke i nærheden af at ramme et flig af Shulas niveau. Han ramte heller ikke forgængerne Jimmy Johnson, Dave Wannstedt og Tony Sparanos niveau. De havde trods alt en “winning season” eller flere at fremvise. Det havde Philbin ikke.

Og nu er Stephen Ross og Miami igen på trænerjagt med mindre, at den midlertidige head coach, Dan Campbell, mod forventning bryder alle konventioner og er fremtidens mand.

Den stenrige ejer med det professor-nørdede ansigt har ikke mindst sig selv at bebrejde det for.

Han er på dybt vand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *