Blog: Disse syv hold kan vinde Super Bowl

Hvilke syv hold har en realistisk mulighed for at vinde Super Bowl? Få her et bud.


Der er små to måneder til 2016-sæsonen i NFL begynder. Og jeg sætter nu hovedet på blokken og hævder, at der maksimalt er syv NFL-hold, der i den kommende sæson har en MARKANT realistisk mulighed for at vinde Super Bowl.

I denne analyse finder du de syv hold, jeg tror på, og du får argumenter for, hvorfor holdet kan gå hele vejen, og argumenter for hvorfor det potentielt taber før tid. Og nej – mestrene fra Denver er ikke med på listen. Jeg tror ikke på, at holdet for andet år i træk kan vinde Super Bowl med – formodet – problemer på quarterback-positionen, selvom forsvaret er ekstremt stærkt. I 2015 vandt Broncos – med en bedre trup – med en gennemsnitlig margin af kun syv point, og jeg ser dem ikke have marginalerne på deres side to år i træk.

Her er de syv hold – i total vilkårlig rækkefølge:

PITTSBURGH STEELERS

Derfor vinder de Super Bowl
Pittsburgh Steelers har ét af de mest dynamiske angreb i hele NFL, og selvom holdet undervejs i 2015 mistede flere angrebsprofiler til skader, formåede Steelers stadig at have ligaens tredjebedste offensiv og nå dybt i slutspillet, hvor Super Bowl var inde for rækkevidde. Ben Roethlisberger er – når han er allerbedst – helt i toppen af quarterback-gruppen i NFL, og Antonio Brown er ifølge flere eksperter NFLs bedste wide receiver, ligesom ofte-skadede Le’Veon Bell nu er tilbage. Der findes næppe en angrebstrio i ligaen, der er bedre. Mike Tomlin er samtidig en erfaren, meget dygtig head coach, der har bevist, at han kan få meget ud af lidt, når skader skaber behov for det – og i de seneste ni sæsoner med Tomlin som chef har Steelers vundet 92 kampe, hvilket er tredjeflest i perioden. Man kan argumentere for, at Tomlins tilstedeværelse er lige så vigtig, som Bill Belichicks tilstedeværelse og evner er det i New England.

Derfor vinder de ikke Super Bowl
Tabet af wide receiver og playmaker Martavis Bryant, der er suspenderet for sæsonen, er markant, for hans betydning for angrebet er stort. I de seneste to sæsoner har Steelers snittet 28 point med ham på banen, men kun 22 uden ham, og i sidste sæson tabte holdet to af de første fem kampe, hvor Bryant dengang også var suspenderet. Holdet scorede kun én gang i perioden uden Bryant flere end 30 point, mens det omvendt blev til seks kampe på stribe med mindst 30 point på tavlen, da Bryant vendte tilbage. Han er et stort våben, og selvom man internt hos Steelers tror, at kombinationen af Marcus Wheaton, Sammie Coates og Darius Heyward-Bey kan erstatte Bryants præstationer, er det svært at se, at hans fart i fødderne ikke vil blive kraftigt savnet. Det er også spørgsmålet, om Steelers har et godt nok kasteforsvar til at gå hele vejen. I sidste sæson var det ligaens tredjedårligste, og selvom det på papiret er forbedret med de to første draft picks, Artie Burns og Sean Davis, skal man ikke overvurdere betydningen af de to rookies ankomst. Men deres tilstedeværelse er opsigtsvækkende. Steelers havde i 19 år før valget af Burns ikke brugt et førsterundevalg på en cornerback, men holdet kunne ikke ignorere positionen tidligt i draften – og president Art Rooney fremhævede da også i januar kasteforsvaret som et issue, som kræver forbedringer, hvis Steelers skal gå hele vejen.

GREEN BAY PACKERS

Derfor vinder de Super Bowl
Anført af Aaron Rodgers – som flere mener er NFLs bedste quarterback, når han er på toppen – har Packers et hold, der altid kan gå hele vejen. Sådan som Patriots også kan det med Tom Brady i spidsen. Angrebet var dog i 2016 stærkt svækket af tabet af Jordy Nelson, der før sæsonen rev korsbåndet over, og en offensiv, som i 2014 var ligaens mest scorende, var kun nummer 15 i 2015. Nu er Nelson tilbage, nyerhvervelsen Jared Cook er samtidig en opgradering på tight end-positionen, og forsvaret synes umiddelbart at have samme solide form som i 2016 (fire af de første fem draft picks blev brugt på forsvarsspillere). Selvom Packers i sidste ende tabte kampen, fordi defensiven kollapsede, er det for eksempel værd at huske, at forsvaret faktisk holdt Arizonas potente angreb til blot 10 point i de første 56 minutter af divisional playoffs-runden, før Cardinals fik hul på bylden. Packers er samlet set et ret komplet hold, hvor den største svaghed er inside linebacker-positionen, hvilket ikke behøver at koste et mesterskab. Og ja – så har de på papiret NFLs svageste turneringsprogram forude. Det hjælper også.

Derfor vinder de ikke Super Bowl
Running back Eddie Lacys betydning for angrebet er stor. Siden han kom ind i ligaen i 2013, har Packers vundet 17 kampe, spillet én uafgjort og kun tabt fire opgør, når han har løbet for flere end 80 yards. Omvendt har Packers tabt flere kampe – 10 af 18 – når Lacy har løbet for 60 yards eller mindre. Og når Lacy for alvor får lov til at folde sig ud og finde en rytme, vinder Packers som regel. Holdet har sejret i 14 af 17 kampe (én uafgjort), hvor han har fået bolden mindst 20 gange. Derfor har Packers brug for, at Lacy får en stærk sæson i 2016, så han kan tage noget af presset af Rodgers, men oven på en skuffende 2015-sæson, kan Packers ikke forvente det. Lacy vejede sidste år mere end 260 pund og blev hånet på de sociale medier for sit fedt på maven. Han har i denne offseason af flere omgange arbejdet med en privat, fysisk træner, og det går den rigtige retning forhold til formen, forlyder det, men Green Bay kan ikke regne med Lacy. Holdet valgte ingen running back i draften – et sats – og det er krævet, at Lacy leverer gennem en hel sæson. Spørgsmålet er, om han vil være i form til det?

CINCINNATI BENGALS

Derfor vinder de Super Bowl
Cincinnati Bengals har et stærkt hold over hele linjen, der i 2015 vandt 12 kampe, og som burde have vundet den første slutspilskamp i 25 år. Men Bengals eller rettere sagt running back Jeremy Hill, der tabte bolden på en fumble, så Steelers kunne komme igen, dummede sig – og tabte. Det ændrer dog ikke ved, at Bengals generelt leverede en stærk sæson i 2015, selvom holdet endda sidst i sæsonen var uden den skadede quarterback Andy Dalton, der leverede karrierens foreløbigt største sæson. Holdet vandt fem af seks kampe i AFC North, de har en stor playmaker i wide receiver A.J. Green, tight end Tyler Eifert er blandt ligaens bedste på positionen, og forsvaret tillod næstfærrest point i hele NFL i 2015. Selvom enkelte markante navne er væk – wide receiverne Marvin Jones og Muhamed Sanu samt safety Reggie Nelson forlod Cincinnati via free agency – er Bengals’ grundstamme intakt. Det lover godt forud for 2016-sæsonen.

Derfor vinder de ikke Super Bowl
De vinder ikke Super Bowl, fordi de fortsat har et slutspilskompleks. Man skal tilbage til den 6. januar 1991, dengang hvor modstanderen fra Houston havde kælenavnet Oilers, og hvor arenaen var The Astrodome, for at finde den sidste gang, hvor Bengals vandt i slutspillet. Holdet har ellers været med i det sjove selskab i nu fem sæsoner i træk, men i alle tilfælde har holdet tabt den første kamp – og så længe Bengals ikke kan komme videre, er det svært at se holdet som en rigtig seriøs Super Bowl-bejler. På papiret er Cincinnati ellers omtrent lige så stærk eller bedre end alle andre 31 NFL-hold, men det psyklogiske aspekt skal man ikke undervurdere. Samtidig er det en faktor, at den offensive koordinator gennem de seneste to sæsoner, Hue Jackson, nu er head coach i Cleveland. Hvordan håndterer Andy Dalton tabet af sin mentor?

CAROLINA PANTHERS

Derfor vinder de Super Bowl
Carolina dominerede igennem 2015 og var tæt på at gå ubesejret gennem grundspillet, og i 2016 er angrebsstammen fra den store sæson intakt. Alle 11 starters returnerer, og holdets bedste wide receiver, tredjeårsspilleren Kelvin Benjamin, giver offensiven et boost, efter at han missede hele sidste sæson med en korsbåndsskade. Benjamin vil hjælpe et kasteangreb, der var overraskende effektivt, selvom det for det meste bestod af receivers, som – på papiret – ikke burde være andet end reserver. NFLs regerende MVP Cam Newton bør levere endnu en stor sæson, og det mangesidede, dynamiske løbeangreb har alle muligheder for igen at være fundamentet i offensiven. Endelig er der forsvaret, der trods tabet af Josh Norman stadig bør være i NFLs bedre halvdel. Samlet set giver det et hold, der med tilføjelserne (som Benjamin) og afgangene (som Norman) stort set har samme styrke som i 2015-sæsonen. Og det er positivt.

Derfor vinder de ikke Super Bowl
Super Bowl-tømmermænd er og bliver et issue for det hold, der sæsonen før tabte NFL-finalen. Ikke siden 1993 har et hold, der gik tabende fra Super Bowl, været tilbage i “The Big Dance” året efter. Spillere, der har oplevet nederlaget, fortæller, at det dels er mentalt drænende at skulle rejse sig efter et nederlag i karrierens største kamp, dels er fysisk hårdt at spille minimum tre ekstra kampe efter grundspillet. Nederlaget forfølger holdet langt ind i den kommende sæson, som Dwight Freeney (der tabte med Colts i 2010) har sagt det. Det er svært at se Panthers havde bedre muligheder end mange andre hold i forhold til at ændre ved den statistik. Holdet overraskede generelt i 2016, men havde samtidig et fordelagtigt turneringsprogram, hvor de dominerede i middelmådige NFC South og mødte hold fra NFC East og AFC South, hvor intet hold vandt flere end ni kampe.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *