Blog: Brady-dom et stort nederlag for NFL

Torsdagens dom i “Deflategate” er et stort nederlag for NFL og Roger Goodell. Både af principielle og PR-mæssige grunde. Læs her en blog om dommen, der anullerer Tom Bradys karantæne.Der er sat et foreløbigt punktum i “Deflategate”. Og hvilket punktum for NFL.

Ligaen står tilbage som den store taber, efter at dommer Richard Berman torsdag eftermiddag afsagde en kendelse, der betyder, at Tom Bradys fire spilledages karantæne for hans rolle i “Deflategate” bliver skubbet af bordet.

Et pinligt nederlag for ligaen med commissioner Roger Goodell i spidsen, der fik en ordentlig én på tuden af Berman, som i en 40 sider-lang skrivelse blandt andet konstaterede, at Bradys appelsag ikke var fair, og at Goodell gik for langt i forhold til den magt, som han har i overenskomstens artikel 46.

Nederlaget bliver ikke mindre pinligt af, at NFL netop med succes havde fået sendt sagen til New York til dét, der måtte formodes at være en NFL-venlig dommer. Men dommer Berman var i to retssager stærkt kritisk over for NFLs håndtering af processen – og han endte til sidst med at omstøde karantænen, så Brady nu er en fri mand.

I hvert fald indtil, at en højere retsinstans afsiger en kendelse i den appelsag, som NFL senere torsdag satte i gang, da NFL appellerede Bermans kendelse.

Nederlaget er stort for NFL af to grunde.

Ekstremt vigtig sejr
For det første rokker det ved den magt, som Goodell har som altbestemmende dommer, jury og bøddel. Spillerforeningen NFLPA har i nu fem sager i træk vundet over NFL, fordi processen ikke var fair, og “processen” har været personificeret i Goodell, der ifølge forskellige dommere har misbrugt sin magt. Alt andet lige bør Bermans dom betyde, at Goodell nu i højere grad skal træde varsomt, når han uddeler karantæner, for Brady-sagen danner præcedens og giver NFLPA et trumfkort, når en suspenderet spiller sender NFL i retten.

Dét, som NFL troede var en “slam dunk”-sag, afslørede omvendt, at retssystemet ikke anerkender den fulde magt, som Goodell troede, han havde. Han kan ikke bare dømme, som han lyster, sådan som artikel 46 – ifølge NFLs tolkning – lægger op til. Det ved NFL og NFLPA næste gang de mødes i retten – og her kan NFLPA henvise til Brady-dommen.

Det er en ekstremt vigtig princpiel sejr.

Problemet er samtidig, at sagen nu kan åbne en Pandoras æske. Dommen animerer uden tvivl flere spillere til at afprøve deres karantæne-sager ved retten, og selvom NFLPA ikke har råd til at hyre superadvokaten Jeffrey Kessler i alle tilfælde, betyder dommen, at vi formentligt kan forvente flere “NFL vs NFLPA”-retssager i de kommende år. Torsdag aften kunne flere medier da også fortælle, at Dallas Cowboys’ suspenderede defensive end Greg Hardy og NFLPA – efter Bradys dom – nu også overvejer at kæmpe videre i retten for at få Hardys karantæne annulleret. Hardy vejer ganske enkelt morgenluft.

Et PR-nederlag for Goodell
Lige præcis derfor har jeg personligt været stærkt interesseret i “Deflategate”. Udover fascinationen af den kriminalroman, som sagen reelt har været, hvor vi har fået præsenteret gode argumenter på begge sider, har dens principielle betydning været enorm.

Dommen er dog ikke kun et principielt tab for NFL. Dommen er nemlig også et enormt PR-nederlag for NFL og for Goodell.

Dét, som begyndte som en sag om lufttrykket i 12 bolde, endte som et PR-mareridt for ligaen og bossen, og NFL og Goodell mister kun flere point på kontoen blandt mange ved at appellere dommen. De fleste er trætte af “Deflategate”, men nu trækkes den altså i langdrag af netop NFL. Og dommen viser, at ligaen ganske enkelt ikke kan sætte fødderne rigtigt. Nogle af de fodfejl og PR-brølere, som NFL har gjort i sagen, er mig ubegribelige – især fordi mange af dem ikke ændrede ved sagens kerne. Alligevel dummede NFL sig og gjorde sig selv til lette ofre i en verden, hvor de sociale medier har været hårde ved NFL-toppen. En NFL-top, som mange elsker at hade, og som de færreste vil forsvare.

For Goodell personligt er nederlaget enormt, men næppe nok til at få stolen til at vakle under ham. Goodells omdømme var i forvejen elendigt efter flere års skandalesager, og han vil uanset hvad altid blive buhet af, når han træder ind på scenen til NFL-draften – men han får netop sin hyre for at være den offentlige skydeskive, som alle elsker at hade. Det står i jobbeskrivelsen. Goodell er symbolet på den magt, som NFL har, bruger og nogle gange misbruger.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *