Blog: 7 tanker før 6. runde i NFL

3. Hvad er alternativet til Kaepernick?
Det er helt ærligt svært at se en fremtid i San Francisco, hvor Colin Kaepernick er holdets starter bag center.

Selvom den langbenede topatlet gjorde en udmærket figur i søndags i det knebne nederlag til New York Giants og faktisk imponerede tidligt i sæsonen, var præstationerne mod Arizona Cardinals (to “pick-sixes”) og Green Bay Packers (160 yards, én interception) så katastrofalt ringe, at det er svært at bygge på.

Kaepernick har et fantastisk topniveau, når han ind i mellem er allerbedst (som han har været i flere slutspilskampe), og så er han på sine bedste dage én af NFLs bedste quarterbacks.

Men hans bundniveau er så lavt, at 49ers ikke aner, hvad de får – uge for uge. Ifølge tal fra Pro Football Reference, som jeg hentet, har kun Jaguars’ Blake Bortles siden indgangen af 2014 haft flere kampe end Kaepernick med en passer rating under 60 point. Bortles har seks gange end ikke krydset 60 point-grænsen, Kaepernick har fem gange ikke nået det niveau.

Hvor store er udsvingene i passer rating for Kaepernicks vedkommende? Siden 1. spillerunde har hans rating uge for svinget med plus 23, minus 100 point, plus 39 point og plus 52 point. Derfor kan man sagtens lægge en masse i Kaepernicks udmærkede præstation mod Giants i søndags (en passer rating på sæsonhøje 117 point). Men hans ekstremt ustabile grundniveau, der ikke mindst bliver skabt af en generelt manglende evne til at læse spillet som en elite-quarterback og en ustabil kasteteknik, gør det sandsynligt, at der venter endnu en stinker på søndag mod Baltimore Ravens eller ugen efter.

Det store spørgsmål, som “NinerNation” dog bør spørge sig selv, er ikke, om Colin Kaepernick er god nok til at starte. Det er snarere: Hvad er alternativtet?

Her og nu er der intet. 49ers, der søndag møder Baltimore Ravens, vinder ikke flere kampe med reseven Blaine Gabbert som quarterback. Men holdet er formentligt nødt til at vælge en quarterbacks relativt tidligt i 2016-draften og enten starte ham eller lade ham presse Kaepernick præcis på samme måde, som holdet i 2011 valgte Kaepernick i 2. runde af draften og i to sæsoner lod ham sidde på bænken som evig trussel til den dengang ustabile Alex Smith, der blev bedre og bedre, som karrieren skred frem.

Problemet er bare, at quarterback-fødekæden fra college football til NFL er under pres. Tiden, hvor college football år efter år leverede to-tre stærke “pockers passers”, der som minimum under de rette omstændigheder ville kunne starte otte-ti år i NFL, er forbi.

En college-verden spækket med eksotiske spread-formationer og “one-read”-kast har gjort det langt, langt vanskeligere at finde quarterbacks, man kan bygge et hold op omkring. Som Colts har gjort det med Andrew Luck, Packers har gjort det med Aaron Rodgers, Falcons har gjort det med Matt Ryan, og som Raiders er ved at gøre det med Derek Carr. For hver Luck, Rodgers, Ryan og Carr synes der at være dobbelt så mange Christian Ponder, E.J. Manuel, Robert Griffin III og Josh Freeman.

Jeg spurgte for nogle uger siden de to draft-eksperter Chad Reuter (NFL.com) og Rob Rang (CBS/NFLDraftScout) hvem, de mener, kan være næste års top-quarterbacks i draften, hvis de bedste underclassmen også går i NFL før tid.

Reuter svarede, at 2016-klassen, hvad angår quarterbacks, tegner til at blive en under-middel årgang, hvor kun Californias Jared Goff, der bliver sammenlignet med Matt Ryan, med sikkerhed bør blive valgt i 1. runde. Rang er imponeret af Goff, og mener også, at Michigan States Connor Cook kan ryge i top 32, men han skrev i en mail til mig, at flere scouts i NFL mener, at Cook måske aldrig bliver en sand “franchise quarterback”. Simpelthen fordi han ikke er god nok.

Ingen af de to ser samtidig to andre top-quarterbacks, Cardale Jones (Ohio State) og Christian Hackenberg (Penn State), som oplagte førsterundevalg, og det betyder altså, at der reelt kun er én, måske to quarterbacks, der er så talentfulde, at de bør blive valgt tidligt. Historisk set er kun få andenrundevalg siden blevet “franchise players” – for der er som regel en grund til, at de er blevet overset én gang i én runde allerede inden, at de lander i NFL. Derfor er der ikke mange store talenter at slås om.

Det er langt fra sikkert, at 49ers (der p.t. vælger som nummer seks) på draft day kommer i nærheden af Goff, der potentielt kan gå i top 3, hvis han overhovedet går i draften. Men bortset fra Goff er der måske ikke en quarterback, der over tid vil være markant bedre, end det som 49ers allerede har i Kaepernick.

49ers’ bedste handling de seneste sæsoner, hvor meget er gået galt, var uden tvivl at give Kaepernick en ekstremt holdvenlig kontrakt, der betyder, at holdet hvert år efter sæsonen har frem til 1. april til at beslutte, om han fortsat er fremtiden. Først dér bliver hans løn for den kommende sæson garanteret, men 49ers kan i de første måneder efter sæsonen vælge at fyre Kaepernick uden at det koster en dollar i garanterede penge.

Problemet er derfor ikke at droppe Kaepernick. Problemet er derimod, at 49ers ikke kan være sikker på, at de får en quarterback, der er bedre end nummer 7.

4. Falcons på vej mod slutspillet
Atlanta Falcons har indledt sæsonen overraskende godt og er én af 2015s helt store historier. Fem sejre i fem kampe har skabt et forrygende fundament for resten af sæsonen, selvom Matt Ryan endda ikke har spillet overbevisende godt. Men den rigtigt gode nyhed for the “The Birds” er, at resten af programmet ser utrolig fordelagtigt ud.

Forude venter hjemmekampe mod Buccaneers, Colts, Vikings, Panthers og Saints. Ude venter Saints (på torsdag), Titans, 49ers, Buccaneers, Panthers og Jaguars. De 11 modstandere har i gennemsnit vundet kun to kampe i sæsonen, og kun Colts og Panthers har en “winning record”. Selv hvis Falcons skuffer undervejs, bør mindst 10 sejre være inden for rækkevidde, og det kan meget vel være nok til en slutspilsplads.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *