Blog: 3 dueller, der afgør Super Bowl 50

Alle ved, at Peyton Manning og Cam Newton får nøgleroller i Super Bowl. Men det er tre dueller i duellen – med de to stjerners holdkammerater – der reelt afgør Super Bowl.

Se her de tre dueller:

Broncos’ LG Evan Mathis, C Matt Paradis og RG Louis Vasquez vs Panthers’ DTs Star Lotulelei og Kawann Short

Hvis Denver skal have en chance i Super Bowl 50, er det altafgørende, at holdet giver Cam Newton og Panthers-offensiven så få chancer som muligt for at score, for Denver kan ikke vinde en “shootout” (de har ikke scoret flere end 30 point i fire quarters i denne sæson). Det kræver dels, at løbeangrebet er effektivt, dels at Peyton Manning ikke bliver nedlagt for ofte og samtidig får tid i lommen til at konvertere tredje downs til fire nye forsøg, så Denver-angrebet kan fortsætte serien og gøre kampen “kortere”.

Derfor er mødet mellem Broncos’ indvendige angrebslinje – Mathis, Paradis og Vasquez – og Panthers’ superstærke defensive tackle-duo, Lotulelei og Short, ekstremt afgørende. De to sidstnævnte er grundstammen i Panthers-defensiven, og de er NFLs bedste tackle-duo, og de har på papiret en fordel i forhold til de tre Broncos-bøffer, som ikke har haft en god sæson, især ikke på kastespil. Mathis er én af NFLs bedste run blockers, og Broncos løber ofte bag ham og skaffer her 4,5 yards pr. carry.

Men det bliver svært for Mathis at skabe meget plads mod de to stærke Panthers-tackles, der bag dem har superhurtige Luke Kuechly, Shaq Thompson og Thomas Davis til at rydde op. I slutspillet har Panthers kun tilladt 1,6 yards pr. carry på første down, og det er for lidt for et Denver-hold, der har brug for at være tålmodigt med løbet. Samtidig er det store spørgsmål, om Manning får tid nok til at ramme plet på kast, eller om lommen hele tiden kollapser bag ham, fordi Lotulelei og Shot “bull-rusher” de blokerende linemen ind i ham.

Sidder Lotulelei og Short på kampen og dominerer den indvendige angrebslinje hos Denver, har jeg svært ved at se Broncos vinde. Men kan de tre linemen vinde flere dueller, end de taber, har Denver en chance.

Broncos’ WR Demaryius Thomas vs Panthers’ CB Josh Norman

Selvom han grebet for flere end 1300 yards, har Broncos’ top-receiver Demariyus Thomas haft en skuffende sæson, hvor han er gået mere og mere i stå. Kun i én af de seneste 11 kampe har han grebet for flere end 100 yards, og i slutspillet er det kun blevet til seks catches for sølle 52 yards. En nakkeskade kan have generet ham, og mod Patriots (hvor han kun greb to bolde for 12 yards) rullede forsvaret opdækningen i retning af Thomas, men uanset hvad er Thomas ikke den receiver, han har været i de foregående sæsoner.

Men søndag har Broncos brug for, at han finder formen. Og det bliver ikke let. Demaryius Thomas skal nemlig op mod Panthers’ top-cornerback Josh Norman, der natten til søndag fik to stemmer i kampen om at blive årets forsvarsspiller i NFL, og som i denne sæson har fået sit helt store gennembrud i Panthers’ zoneforsvar. Norman, der kun har tilladt en passer rating af NFL-lave 54,0 point, følger i mange situationer modstanderens bedste receiver, og det må Thomas siges at være hos Denver. Derfor kan de to få mange dueller. Hvis Denver skal besejre ét af NFLs bedste forsvar, kræver det, at holdet får en række store spil fra holdets receivers – ikke mindst fra Thomas.

Endnu en “to catches for 12 yards”-præstation vil formentligt betyde, at Denver ikke har en chance for at vinde Super Bowl. Men kan han levere et par store spil, der giver Denver momentum og flytter bolden 20-30 yards, har holdet bestemt en chance.

Panthers’ RT Mike Remmers vs Broncos’ SLB Von Miller

Remmers, en tidligere undrafted free agent, har været overraskende god for Carolina og har ikke tilladt ét eneste quarterback pressure i slutspillet. Og det er vigtigt, for som Draftday.dk har fortalt, falder quarterback Cam Newtons passer rating med 41 procentpoint (det største fald i NFL), når han bliver presset af en pass-rusher (kontra når han ikke er presset). I den kamp i sæsonen, hvor Newton var allermest presset, var ganske rammende sæsonens eneste nederlag (vs Atlanta i december). Ganske simpelt: Cam Newton er ikke den samme quarterback, når han bliver ramt eller slået ud af kurs.

Derfor er det altafgørende, at Broncos får lagt et heftigt pres på Newton, og det pres forventes ikke mindst at komme fra outside linebacker Von Miller, som står over for Remmers.

I AFC-finalen lavede Miller 2,5 sacks og truede og ramte konstant Tom Brady og nedlagde ham endda på et sack på et spil, hvor Patriots brugte en sjette offensiv lineman (Cameron Fleming) i forsøget på at dobbeltdække Miller. Men Miller racede rundt om linjen og Fleming og frem til Brady. Remmers vil uden tvivl også få hjælp, for Panthers er storforbruger af “max protection”-systemer, hvor to ekstra folk bliver tilbage for at stoppe modstanderens pass-rush. Det ændrer dog ikke ved, at Remmers ofte får til primær opgave at stoppe frygtindgydende Miller.

Pro Football Focus har – ganske kontant – meldt ud, at Remmers og Millers duel afgør Super Bowl. Helt så sikkert, mener jeg ikke det er. Miller kan godt terrorisere Newton og stadig se sit hold tabe, hvis Broncos-angrebet flopper. Men der er ingen tvivl om, at duellen er i fokus, for hvis Carolina er nødt til at hjælpe Remmers i for mange situationer, betyder det dels, at der kommer mere plads til andre Broncos-spillere (DeMarcus Ware, Derek Wolfe, Malik Jackson), dels at Newton har færre receivers at kaste til. Og det er et problem mod NFLs bedste secondary, der har spillerne til at dække Panthers-receiverne én mod én.

Enig eller uenig med bloggen? Kommentér gerne på Twitter til @shygumhansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *