Blog: 20 kommentarer efter 2. NFL-runde

2. spillerunde i NFL er i bogen, og du får her 20 kommentarer – korte og lange – om NFL netop nu. Læs blandt meget andet om Patriots’ chancer mod Texans, to overraskende negative statistikker om Aaron Rodgers og Adrian Peterson, skuffende Jaguars, Raiders’ forsvar, Von Miller, Jets’ receivers, Sam Bradford, uheldige Browns og en afgørende punter.

1. Patriots kan også med Brissett
New England Patriots må torsdag starte tredjerundevalget og rookie Jacoby Brissett, efter at Jimmy Garappolo søndag skadede skulderen – mens Tom Brady er suspenderet. Det er uhyre sjældent, at et hold må starte sin tredjebedste quarterback i kamp tre i en sæson, og det er selvsagt en klar svækkelse, men spørgsmålet er, om det betyder så meget? Både på den lange og korte bane?

Efter Patriots’ forrygende indledning med Jimmy Garappolo og hans ultrahurtige kasteafvikling som en perfekt afløser for Brady i Patriots’ “quick-rhytm”-system er Patriots gået “2-0”, og derfor er der i høj grad råd til et nederlag eller to i de sidste to kampe, før Tom Brady vender tilbage. Ikke mindst fordi resten af af AFC East har indledt sæsonen “1-5”. New York Jets – de evige rivaler – er reelt den eneste stærke modstander i kampen om divisionen, men der ligger næppe 10-11 sejre i Jets-holdet, som Patriots formentligt – som absolut minimum – når op på. I hvert fald som det ser ud nu.

Og selvom Patriots’ chancer torsdag mod Houston Texans er blevet mindre af, at Brissett starter med kun tre dages optakt, betyder det ikke, at New England ikke kan vinde. Ja, han har ikke trukket mange træningsspil til sig med førsteholdet, og ja, han er en usleben rookie. Men i de sidste to sæsoner hos NC State kastede han kun samlet 11 interceptions, og han har vist sig at være en udmærket “caretaker” af bolden.

Det er vitalt, for med våben som Julian Edelman, Martellus Bennett, Chris Hogan og måske tilbagevendte Rob Gronkowski har Brissett folkene, der gør ham bedre, uden at han behøver at tage store chancer, som han heller ikke gjorde det mod Dolphins (korte, sikre kast og mange løb). Og i løbeangrebet med LaGarrette Blount har Patriots en bulldozer, som Patriots kan kontrollere “klokken” med – løbende bag fullback James Develin. Og det betyder, at Brissett ikke behøver at spille som Garappolo for at føre Patriots til sejren. 

Og faktisk er der et direkte fortilfælde, som Patriots-fans kan kigge på. Tilbage i 2013 måtte Oakland Raiders starte undrafted rookie Matt McGloin bag center mod netop Houston Texans, da Terelle Pryor var blevet skadet ugen forinden. Førsteårsspilleren, der altså end ikke var blandt de bedste 256 spillere i draften, startede sin første NFL-kamp mod Houston, der naturligvis var et anderledes hold i forhold til nu, men som allerede dengang havde navne som J.J. Watt, DeAndre Hopkins, Whitney Mercilus og Johnathan Joseph i truppen, som det også er tilfældet i dag.

Resultatet? McGloin og Texans vandt i Houston med 28-23 i en kamp, hvor McGloin kastede tre touchdowns, ingen interceptions og nettede en rating af 105 point. Og McGloin blev altså modsat Brissett ikke engang valgt i draften, og han havde slet ikke samme våben at kaste til, som Patriots-reserven har. Derfor: Patriots kan sagtens slå Texans torsdag aften. Det er ikke nogen stor overraskelse.

2. Raiders’ forsvar er igen “Tight End Mekka”
Tidligt i sidste sæson havde Oakland Raiders store problemer med at dække modstanderens tight ends, og spillere som Gary Barnidge og Martellus Bennett leverede store præstationer mod Raiders. Søndag mod Oakland Raiders genopstod de issues.

Atlanta Falcons’ tre tight ends Jacob Tamme, Austin Hooper og Levine Toilolo greb tilsammen 10 bolde for 179 yards og et touchdown. Raiders’ forsvar havde det meget svært mod Falcons’ “13 personnel”-formation, som holdet internt kalder “12 Cardinal” – inspireret af, at Hooper og Toilolo begge er tidligere Stanford Cardinal-spillere. Atlanta stod igen og igen i formationen, og strong safety Keith McGill og linebackers Malcolm Smith og Ben Heeney, der typisk dækker tight ends for Oakland, havde ikke deres bedste aften.

Efter kampen sagde Smith, at der blot var tale om mentale fejl, der er “let at fixe”. Raiders har brug for et “easy fix”. I fire af de fem næste kampe venter Delaine Walker, Antonio Gates og Hunter Henry, Travis Kelce og Julius Thomas – alle stærke pass-catchers, der kan krydse de 100 receiving yards, hvis Raiders ikke får løst problemerne.

3. Nyt koordinator-job til Greg Roman i 2017?
Rex Ryan fyrede overraskende offensiv koordinator Greg Roman efter dét, der lyder til at være en ordre fra de utilfredse Bills-ejere Terry og Kim Pegula, der fredag havde holdt møde med flere spillere for at høre deres syn på Roman oven på skuffelsen mod Jets. Ja, Roman er en konservativ koordinator, der bygger sit angreb op omkring mange, ganske vist meget forskellige løbeformationer, og han fik ikke nok ud af wide receiver Sammy Watkins, men det er stadig overraskende, at han er syndebukken i Buffalo. I hvert fald med tanke på at Rex Ryans forsvar har floppet endnu mere.

Bliv ikke overrasket hvis Roman har et nyt koordinator-job i 2017. Det er ikke mange sæsoner siden, at flere NFL-eksperter kaldte ham ligaens bedste offensive koordinator, og det er værd at bemærke, at Colin Kaepernick var bedst i San Francisco, mens Roman var “play caller”, ligesom Tyrod Taylor også fit sit store gennembrud i 2015 under Romans ledelse.

Greg Roman røg ud af Buffalo efter bare to kampe. Men spørgsmålet er, om det betyder, at hans stjerne vil være falmet voldsomt meget?

4. Adrian Peterson med den dårligste statistik i 38 år
Det er let at pege fingre af knæskadede Adrian Peterson, der har fået en forfærdelig indledning på sæsonen, og som nu er ude på ubestemt tid med en meniskskade. Faktisk har Vikings-stjernen kun snittet sølle 1,6 yards pr. carry, hvilket er færrest yards siden 1978 af en spiller, der har løbet mindst 30 gange med bolden. Det viser tal fra Pro Football Reference. Helt uhørt med tanke på, at det er Adrian Peterson, vi taler om.

Men inden vi nu alle konkluderer, at Peterson er i karrierens efterår, er det vigtigt at have øje for, at Minnesota Vikings’ offensive linje har været elendig på løb. Som Pro Football Focus skriver, skaffede Peterson samlet set kun 19 yards på 12 carries i søndagens sejr over Green Bay Packers. Men han skaffede faktisk 20 yards efter kontakt. Sagt med andre ord: Peterson kunne skaffe yards på egen hånd ved at mose forsvarsspillere, men ofte blev han stoppet bag linjen, inden han overhovedet kom i gang, fordi Packers-spillerne hurtigt overrumplede angrebslinjen og nåede frem til Peterson. På seks af de 12 carries skaffede han således minus yards.

En yngre Peterson ville måske have nettet flere yards – trods modstanden – men virkeligheden er, at ingen running back ville kunne præstere bag den linje, som den spiller lige nu. Og den nære fremtid bliver ikke bedre uden knæskadede Peterson.

5. Jaguars og hypen, der forsvandt…
I Draftday.dk’s store optakts-podcast talte vi om Jacksonville Jaguars og den hype, som holdet skulle leve op til efter en offseason, hvor holdet har fået tonsvis af kærlighed fra NFL-eksperterne, fordi Jaguars med mange nye talenter i truppen er et hold i – formodet – fremgang. En hype, som andre hypede mandskaber gennem tiderne har haft svært ved at leve op til. Blandt andet fordi det tidligere taberhold pludselig skal leve op til de store forventninger og et for dem uvant pres.

Og efter to kampe er Jaguars da heller ikke bedre, end holdet var i 2015 eller årene forinden, for den sags skyld. Ja, holdet spillede lige op med Green Bay i 1. spillerunde, men søndag floppede Jaguars totalt ude i San Diego, der undervejs førte 35-0, og som i sidste ende vandt 38-14.  Det er ganske enkelt skidt. Chargers, der for første gang var helt uden korsbåndsskadede Keenan Allen, og som undervejs mistede running back Danny Woodhead til en skade, formåede at score næsten 40 point mod et Jaguars-forsvar, der var ventet stærkt i 2016.

Jaguars har tilladt 32,5 point pr. kamp og efter to nederlag risikerer sæsonen at køre helt af sporet, hvis holdet ikke slår både Baltimore og Indianapolis i de kommende runder. Presset på head coach Gus Bradley, der kun havde vundet 12 af 48 kampe i de første tre sæsoner, er enormt. Han har fået lang snor af den tålmodige ejer Shahid Khan, men hvis Jaguars ikke hurtigst muligt får succes, vil det være uansvarligt af Khan ikke at reagere. Jaguars har en tidligere head coach (Doug Marrone) blandt assistenttrænerne, og han kan få jobbet midlertidigt i løbet af sæsonen, hvis nedturen for offseasons mest hypede hold fortsætter. 

6. 20 millioner dollars-manden skuffer
Washington Redskins’ sæson står og falder med Kirk Cousins, og derfor har det været så ubehageligt for Redskins-fans at se quarterbacken floppe så meget i sæsonens første to kampe.

Cousins, som Washington i offseason gjorde til dets “franchise player” og belønnede med en 20 millioner dollars-stor løn i 2016, var om nogen manden bag nederlaget søndag til Dallas Cowboys. Han missede receiver på receiver, der ellers var åben – Jamison Crowder tidligt i kampen og DeSean Jackson på to dybe bolde. Samtidig kastede han den mest forfærdelige interception i Dallas’ endzone i en situation, hvor Redskins kunne have scoret touchdown.

Ifølge Pro Football Talk brokkede flere holdkammerater sig efter nederlaget i omklædningsrummet over deres quarterback, og Cousins har offentligt sagt, at han godt forstår dem. Sådan en intern uro er aldrig et godt tegn.

Cousins var én af NFLs bedste quarterbacks i de sidste otte kampe af 2015-sæsonen, men her og nu er han end ikke middelmådig, og det taber Redskins på. Og det gør de forsvarende NFC East-mestre til divisionens p.t. ringeste mandskab.

7. Cleveland Browns er bare hamrende uheldige
37-årige Josh McCown gjorde en flot figur mod Baltimore Ravens, og Browns bragte sig foran 20-0 – blandt andet via to touchdowns af rookie-receiver Corey Coleman. Men veteranen McCown, der afløste skulderskadede Robert Griffin III, skadede selv skulderen og er nu ude i den kommende kamp mod Miami, og Browns kollapsede og tabte 25-20.

McCowns skade betyder, at Browns starter tredjerundevalget Cody Kessler mod Dolphins – og det fortsætter en vanvittig stime for Browns. Inklusiv slutningen af 2015-sæsonen har Browns nu startet fem forskellige quarterbacks i de seneste fem kampe! Johnny Manziel, Austin Davis, Robert Griffin III, Josh McCown og Cody Kessler.

Det fortæller alt om, hvilke problemer – og sorte uheld – som Browns slås med. Det er fortsat “A Factory of Sadness” i Cleveland.

8. What the hekk’! Hekker helt utrolig
Rams vandt den første kamp tilbage i L.A. med 9-3 over Seattle Seahawks, og den helt store helt i Los Angeles var såmænd…en punter.

Rams’ punter Johnny Hekker var nemlig ekstremt effektiv, når han hamrede bolden “ud af kommunen”. Hekker fyrede seks punts af, og alle landede inden for Seahawks’ 20 yard-linje uden at blive returneret, og Seahawks indledte i gennemsnit deres angrebsserier på egen 17-yard-linje. En væsentlig faktor i en kamp, hvor Russell Wilson var skadet, og hvor Seattles angreb slet ikke klikkede.

NFLs puntere får ikke meget opmærksomhed, men i lavtscorende affærrer er de ofte forskellen på sejre og nederlag.

9. Aaron Rodgers er ikke den Aaron Rodgers, vi kendte…
Det kører ikke i Green Bay, der søndag tabte i Minnesota Vikings, og som stadig ikke er helt oppe i det angrebsgear, som Packers og Aaron Rodgers var i forud for sidste sæson, hvor meget gik galt. Forklaringerne er først og fremmest, at wide receivernes samarbejde med Rodgers ikke er godt nok, og profilen Jordy Nelson, der missede hele 2016-sæsonen med en korsbåndsskade, er tydeligvis ikke fit endnu.

Og faktisk er det ved at være lang tid siden, at Rodgers har leveret en statistisk set virkelig topkamp, selvom han har leveret mange flotte præstationer med spektakulære kast (som i 1. spillerunde mod Jacksonville). Det er nu 14 kampe siden (!), at den tidligere NFL MVP har præsteret en kamp med en passer rating over 100 point – før det havde han nettet en sådan rating i de foregående 12 af 16 kampe.

I den 100 point-løse periode har quarterbacks som Blaine Gabbert, Kellen Moore, Austin Davis og Matt Cassel til sammenligning alle krydset grænsen, og de fire NFC North-rivaliserende quarterbacks, Jay Cutler, Matthew Stafford og Teddy Bridgewater samt Sam Bradford, har tilsammen leveret 14 plus 100 passer rating-kampe i perioden.

Men Aaron Rodgers? Tallet er altså et stort, rundt nul.

10. Ny, flot præstation og sejr til Carson Wentz
Carson Wentz ligner ikke en rookie. Andetvalget fra april-draften blev med natten til tirsdagens sejr over Chicago den blot femte rookie-quarterback gennem tiderne, der som starter har ført sit hold frem til sejre i 1. og 2. spillerunde. Han ramte plet på 21 af 34 kast for 190 yards og et touchdown.

Wentz, der kommer fra et Pro Style-angreb hos lille North Dakota State, har skullet vænne sig til tempoet i NFL efter en college-karriere på FCS-niveau, men det er ikke længere et issue. Han er mere end klar, kan vi se – han træffer gode beslutninger, kaster med “touch” og med power, når der er behov for det, og han mestrer no-huddle-angrebet. Al kredit til hans positionstræner, John DeFelippo, der i 2014 var med til at forme Derek Carr i Oakland. Eneste negative bemærkning er dog, at præstationerne er kommet mod Cleveland og Chicago, der har svage forsvar, og derfor bliver næste søndags test mod Pittsburgh en bedre indikation på, hvor langt han egentlig er i sin udvikling. Men det lover godt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *